• OVÁLIS TANKERÜLETI CÍMER TÁBLA KÉSZÍTÉS, ORSZÁGOS HÁZHOZ SZÁLLÍTÁSSAL

    OVÁLIS TANKERÜLETI CÍMER TÁBLA KÉSZÍTÉS, ORSZÁGOS HÁZHOZ SZÁLLÍTÁSSAL

    Iskola, Óvoda, Gimnázium, Intézmény címer tábla rendelés online 0-24-ig!

    Tovább a rendeléshez

Címer és pecsét a Székelyföldön

 

2010. áprilisán Sepsiszentgyörgyre érkezett a Címer és pecsét a Székelyföldön című vándorkiállítás. A tárlat átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól napjainkig, bemutatja a látogatónak a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit.

/_f/hirekhez/img_4853_cimer_es_pecset_henning_janos.jpg

A kiállításon megtekinthetőek a székely székek, városok és falvak helyhatósági címeres pecsétjei, kiegészítve felekezetenként az egyházi pecsétekkel, ugyanakkor Keöpeczi Sebestyén József vármegyékről készült színes címerrajzai is. 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megnyitó beszédében a székelységet megjelenítő legrégibb címerábrázolásokról beszélt, ismertetve, hogyan változtak a címerek és hogyan változott az ezzel kapcsolatos kutatás szerepe a történelem során.

A századok során sok minden változott. A huszadik század fátylat borított a székely szimbólumokra, hangfogót tett azok kutatóira. Hogy ne is beszéljünk jelképeink használatának tiltásáról.

Hogy nem veszett ki a köztudatból, a közérdeklődésből, sok minden kellett. Kellettek a lelkes kutatók, kellettek a tárgyi emlékek, olyanok is, amiket megsemmisítettek, és kalapáccsal levertek. Olyanok is, amelyek helyükön maradtak” – hangsúlyozta Tamás Sándor, kiemelve, hogy Háromszék vármegye régi megyeházán, a jelenleg megyei könyvtárnak otthont adó épületen most is megtalálható a Tres Sedes Siculorum felirat.

Kenyér nélkül, fedél nélkül, meleg nélkül azért még ember az ember. Múltja nélkül, emlékei nélkül, legendái, hagyományai nélkül már biztosan nem az. Viszont sem száz, sem ezer év alatt biztosan nem veszhet el történelmünk és hitünk. Minket nem lehet sem megsemmisíteni, sem kilökni kisebb tájhazánkból, mert minket ide köt család, nemzeti hagyomány, hit, barátság, becsület és hűség” – fogalmazott Tamás Sándor, utalva beszédében a román politikusok kijelentéseire, mely szerint Székelyföld nem létezik.

Székelyföld azoké legyen, akik akkor is szeretik, amikor nem könnyű szeretni. Azoké legyen, akik akkor is maradnak, amikor nem könnyű maradni.  Székelyföld azoké legyen, akik hisznek benne” – zárta beszédét Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A tárlatmegnyitó házigazdája Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, a megyei tanács munkatársa volt, aki méltatta a székely szimbólumok kutatásának jelentőségét, kiemelve ezek identitáserősítő értékét. Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi nyugalmazott főlevéltáros, Erdély legismertebb pecsétkutatója ismertette a kiállítás háttérmunkáját, kiemelve annak jelentőségét, hogy évtizedes kutatómunka áll a tárlat anyaga mögött.

 

Szekeres Attila István heraldikus elmondta, a kiállított anyag egy válogatás, ennél jóval nagyobb anyag gyűlt össze a kutatás során. Ugyanakkor megjelent a Székely Szimbólumok nyomában címmel tavaly novemberben Sepsiszentgyörgyön megszervezett konferencia anyaga, kötetbe szerkesztve, amely összegzi a Székely Címer-, Pecsét és Zászlótörténeti munkacsoport eddigi tevékenységét. 

A Címer és pecsét a Székelyföldön című vándorkiállítás két hétig tekinthető meg a Székely Nemzeti Múzeumban.

forrás

vissza

Kapcsolat

Ügyintéző: András Árpád
cimertabla.hu

Gyártó: Habbetű Hungary Kft.

Székhely: 
1023 Budapest, Lajos utca 35.

Kérdése van? Hívja az alábbi telefonszámot.

Hétfő-Péntek-ig: (8.00-tól 16.00-ig)

Telefon: +36/20-886-49-31

E-mail:
cimertabla@cimertabla.hu

Online rendelés:
Hétfő-Vasárnap-ig: 
0-24 óráig

Gyakori kérdések

Milyen szöveg kerüljön a címerre?

A felső ívben az Intézmény megnevezését javasoljuk, az alsó ív részébe a település nevét vagy teljes cím kiírását ajánljuk. Középen alap esetben, a Magyar címer logója kerül a címer táblára, de van lehetőség saját intézményi és települési logót is ráhelyezni.

Címer munkáinkból

Pusztamonostor Polgármesteri Hivatal címer készítés, 3d épület feliratozással

Szép új ovális címert és új feliratot kapott a …

A Józsefváros Önkormányzat címer tábláit készítettük el

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi …

Elégedett Ügyfeleink

Címer készítés - Bánhorváti

Címer készítés - Bánhorváti Település: Bánhorváti
Típus: önkormányzat címer tábla

Óvodai címer gyártás - Dunakiliti

Óvodai címer gyártás - Dunakiliti Település: Dunakiliti
Típus: óvoda címer tábla készítés

Címer készítés - Budapest, XV. kerület-Rákospalota-Pestújhely-Újpalota

Címer készítés - Budapest, XV. kerület-Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Település: Budapest, Újpalota
Típus: önkormányzat címer tábla

Gyermekliget Általános Iskola részére címer gyártás

Gyermekliget Általános Iskola részére címer gyártás Település: Veresegyház
Típus: általános iskola címer pajzs tábla gyártás

Általános iskolai címer készítés Alsózsolcán a Herman Ottó Művészeti iskola részére

Általános iskolai címer készítés Alsózsolcán a Herman Ottó Művészeti iskola részére Település: Alsózsolca
Típus: általános iskola címer pajzs tábla gyártás